top
logo


Kläder och utrustning
Kläder och utrustning PDF Skriv ut

Segling kräver att man kan klär sig rätt- om man fryser blir inget roligt och det kan vara t.o.m. vara farligt när vattnet är kallt. Man kan segla mitt i vintern utan att frysa, bara man vet hur man gör! Med dagens moderna ”andas-kläder” och effektiva lager på lager, fleceunderställ, handlar det bara om att kombinera dessa kläder. Här kommer några råd:

Sommaren

Vädret och temperaturen kan skifta mycket, men generellt bör man ta på sig mer kläder än man tror på land. I hamnen är det varmt och skönt men på vattnet blir man ofta blöt och om när man fryser tycker man inte det är roligt!

Regnbyxor är perfekt för seglarskolebarnen. OBS! används nästan alltid, eftersom det skvätter och är blött i båten. Vid riktigt varmt väder kan man ha shorts. Seglar man mycket kan man köpa ett par jollebyxor (Båths el likn.)

Solglasögon och/eller keps när det är solsken. Bind fast kepsen i flytvästen så tappar man den inte!

Långärmad tröja om det är soligt, det är lätt att bränna sig. Seglar man mycket kan man köpa långärmade lycratröjor som skyddar mot UV-strålningen.

Solkräm, solreflexerna tar mycket när man är ute på sjön många timmar i streck.

Vår och höst

Vädret och temperaturen kan skifta mycket, men generellt bör man ta på sig mer kläder än man tror behövs. Tänk på att vattentemperaturen och vinden har stor betydelse.

På kroppen:

Lager 1: superunderställ, dvs tröja och långkalsonger typ Ullmax, Everest, Craft eller liknande. Bomullskläder är absolut inte lämpligt!

Lager 2: fleecetröja och fleecelångkalsonger efter väder, kan behövas dubbla om det är riktigt kallt

Lager 3: jacka och byxor (regnkläder eller smock och jollebyxor) alternativt torrdräkt OBS! torrdräkt är ett absolut krav om det är 14 grader eller kallare i vattnet! Torrdräkt finns i olika kvalitéer, andasmaterial som fungerar (måste ej vara GoreTex) är väl värt sina pengar.

På händerna:

Seglarhandskar

På fötterna: 

Seglarstövlar. Obs, tunna nylonstrumpor ovanpå torrdräktsfötterna gör det mycket lättare att få på sig jollestövlarna! Jollestövlarna måste passa över torrdräktens gummifötter!

På huvudet:

Alltid mössa om det är kallt!

Övriga tips 

Stöveltork. Ett måste för alla som kappseglar! Torkar blöta stövlar och handskar snabbt och effektivt. Bra att ta med på kappseglingar när man bor hemifrån. Håller man stövlar och handskar torra är de sköna att ta på och man förhindrar att de möglar och luktar grävling!

 

 


Vem är online?

Vi har 357 besökare online

bottom
top

Senaste artiklarna

Info från hamnen


bottom

Powered by Joomla!. Designed by: Joomla 1.5 Template, pop3 imap accounts. Valid XHTML and CSS.